Yleisurheilun huippuhetket kautta aikojen Suomessa

| | , ,

Yleisurheilu on ollut Suomessa suosittu laji pitkän ajan. Historian saatossa olemme saaneet kokea lukuisia ikimuistoisia hetkiä, jotka ovat paitsi vakiinnuttaneet lajin asemaa suomalaisten sydämissä, myös tuoneet maallemme kansainvälistä mainetta ja kunniaa. Yleisurheilun parista on noussut valtavia kansallissankareita, jotka ovat heittäneet, juosseet ja hypänneet tiensä suomalaisten sydämiin. Jokainen huippuhetki on ollut kuin pieni tarina suuremman tarinan sisällä, sellainen joka kertoo yhteisön ylpeydestä, sisusta ja voitontahtoisuudesta. Tässä kirjoituksessa palautamme mieliin joitakin niistä lukemattomista saavutuksista, jotka ovat muokanneet suomalaista yleisurheiluhistoriaa.

Paavo Nurmi ja ”Kultainen aikakausi”

Vuodet 1920-1930 jäävät historiaan Suomen yleisurheilun kultaisina vuosina, jolloin ”Lentävän suomalaisen” Paavo Nurmen ansiosta Suomi nousi yleisurheilumaailman kartalle. Nurmi voitti urallaan yhteensä yhdeksän olympiakultaa ja kolme hopeaa. 1924 Pariisin olympialaisissa Nurmi saavutti ehkä uransa huipun voittamalla viisi kultamitalia, joista osa vain tunnin sisällä toisistaan. Juoksumatkat vaihtelivat 1500 metristä 5000 metriin, unohtamatta raskaita maastojuoksuja ja viestijuoksuja. Nurmen saavutukset nostivat suomalaisen sisun käsitteen maailmankartalle ja toivat pienelle kansalle suurta ylpeyttä.

Lasse Virénin kahden olympiaden voittoputki

Lasse Virén on nimeltään toinen legendan statuksen saavuttanut suomalainen yleisurheilija. Vuoden 1972 Münchenin olympialaisten 10 000 metrin finaalissa nähtiin yksi yleisurheilun unohtumattomista hetkistä, kun Virén kaatui kilpailun aikana mutta nousi ylös ja voitti lopulta kultaa uudella maailmanennätysajalla. Tämä epäonnea ja päättäväisyyttä symboloiva hetki kaikui pitkään suomalaisten mielissä. Virén ei tyytynyt vain yhteen kultaan, vaan voitti samaisissa kisoissa myös 5 000 metrin juoksun. Neljä vuotta myöhemmin hän toisti saman tempun Montréalin olympialaisissa, voittaen jälleen molemmat matkat ja tuli ensimmäisenä yleisurheilijana voittaneeksi nämä kyseiset kaksi matkaa kahdissa peräkkäisissä olympialaisissa.

Seiväshypyn suomalaiset sankarit

Suomessa on aina ollut vahvaa osaamista seiväshypyssä. Janne Holménin isä, Seppo Holmén otti Helsingin 1952 olympialaisissa pronssia lajissa. Myöhempinä vuosina suomalaista seiväshyppyperinnettä ovat jatkaneet muun muassa Eeles Landström ja Pentti Nikula, jotka molemmat ovat olleet aikansa kärkinimiä. Erityisen maininnan ansaitsee Jorma Vallin vuonna 1984 noustuaan maailmanlistan kärkeen tuloksella 571 cm. Nykyajan suomalaisurheilijat, kuten Janne Holmén, jatkavat yhä perinteen elossa pitämistä erinomaisilla tuloksillaan kansainvälisillä kilpakentillä.

Tuija Helanderin keihäänheiton maailmanennätys

Tuija Helanderin nimi kaikuu yhä keihäänheiton historiassa kirkkaana. Hän saavutti vuonna 1983 maailmanennätyksen heittämällä 72,40 metriä. Helanderin ennätys ei ollut ainoastaan suomalaisurheilun huippuhetki, vaan se oli merkki naisten yleisurheilun tulevasta noususta ja siitä, että naiset alkoivat saavuttaa laajempaa tunnustusta urheilun alalla. Vaikka maailmanennätystä on sittemmin rikottu, Helanderin ennätysheitto jää elämään suomalaisen urheilun suurimpien hetkien joukkoon. Yleisurheilun huippuhetket eivät ole vain tuloslappuja tai palkintojen jahtia; ne ovat tarinoita ihmisistä, jotka ovat asettaneet itselleen tavoitteita ja nähneet vaivaa niiden saavuttamiseksi. Ne ovat osoitus siitä, että koko kansakunnan kannustus ja tuki voivat auttaa yksittäistä urheilijaa ylittämään itsensä ja saavuttamaan jotakin historiallista. Suomalaisessa yleisurheilukulttuurissa on aina ollut vahva eetos, joka ei hevillä unohdu kannustajien ja koko maan muistista. Tarinat, kuten ne Paavo Nurmesta, Lasse Virénistä, seiväshypyn mestareista ja Tuija Helanderista, jatkavat elämistään inspiraationa uusille sukupolville, jotka toivottavasti kirjoittavat omat lukunsa yleisurheilun ihmeelliseen historiankirjaan.

Edellinen

Viisi erilaista treeniohjelmaa juoksuharrastuksen aloittamiseen

Suomen parhaat jääkiekkoareenat

Seuraava

Jätä kommentti